The Garden Goddess of Litchfield, Litchfield Gardens by The Garden Goddess  LLC, New England Gardens by The Garden Goddess LLC
                                                                                             Landscape Design and Landscape Development
                                              The Garden Goddess, LLC
                               
2010-08 Design Portfolio
                "Transforming the Ordinary into Beautiful Works of Art"
                                                              Page III
                                      All images and content  are the sole copyrighted materials of The Garden Goddess, LLC
                                                                                    All rights Reserved 2003-2013
                                                           The Garden Goddess of Litchfield, 2010-2008 Design Portfolio Page III
                                                                          
Web Design: Gwenythe b. Harvey
Next Page     Opening     Findhorn     2012-2011    2007-2003             Archive          Blueprints &               USA Gardens                  Coe Memorial Park
                            Page                                     Design           Design               Portfolio         Masonry                      Web Site                            Botanical Gardens
A small area on the side of
a mountaintop
with the added
challenges of limited accessiblity and a
steeply pitched and slippery
cobblestone driveway  = creative
solutions to create safe passage way
from upper to lower levels and
increase the spatial space.
Moss Cloud
Garden                       
AFTER
Mountainside Installation in Thomaston, Ct.
The process of defining just what a garden is, how it relates
to a property, and also remains an expression of the
owner's relationship to the natural world, is reflected in this
installation.  Historically, the relationship to a garden space
has been perceived over the course of time in increasingly
spiritual, aesthetic and intellectual manners.     
 
This heightened awareness led to creations of gardens
through which a designer expresses an idealized vision of
nature and our place in it.  No-where is this more
anti-climatic then in a Japanese inspired garden, where the
space creates a theatre for the breezes to speak, and to our
delight we find that the breezes have words of peaceful
solitude and serennity.
The cedar stepway leads to the upper Japanese Garden
area which features a ying-yang floating pathway, a moss
island of boulders and cypress, a pure white sand.
Asymmetry is intrinsic to Buddhist
thought.
There is no perfection in the world;
imbalance is what creates all movement and energy.  
The exact center is never occupied.  Thus, the
location of the floating ying-yang pathway which also
also increases the sense of spatial space as it
appears to be floating over the soft raking of the
textured sand. The pathway is symbolic of the
journey through life.
For effortless entry to the lower levels, the pathway
becomes a ramp and then a series of platform steps
to the cobblestone turn around.
BEFORE
A thick Bamboo trellis was used to cover the ugly concrete foundation.  You can just make out the foundation in the uppermost
photo on the left.
The canes are an example of mushin or 'empty heart' (the empty heart provides strength through flexibility).  The bamboo was
ordered to match the color of the trim stain on the house and to also continue the ongoing line or flow of the house covering.
    AFTER
AFTER
BEFORE
   While IN                
PROGRESS